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一位“特別的”CEO讓美妝巨頭扭虧為盈

PHIL WAHBA
2023-10-28

納比是一名法國人,而且是一個變性人,這在大企業的CEO中是十分罕見的。

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Coty公司CEO蘇伊·納比 圖片來源:COTY

作為一家美容業巨頭,Coty公司旗下雖然擁有Kylie Cosmetics 和CoverGirl等知名品牌,但近五年來仍未擺脫掙扎求生的狀態,公司也走馬燈似的換了五任CEO,現任CEO蘇伊·納比也是該公司第一次從美容行業內部選拔的CEO。她認為,自己的從業背景有助于幫助Coty公司扭轉不利的財務狀況,進而恢復盈利能力。

納比是一名法國人,而且是一個變性人,這在大企業的CEO中是十分罕見的。在納比接手時,Coty已經是一家債臺高筑、問題百出的公司了。它于2016年收購了寶潔公司的大部分美容業務,導致它出現了“消化不良”的癥狀。另外它旗下的高端產品過少,使得盈利能力不足。而且它在中國市場也只是一個小角色,遠遠不如歐萊雅和雅詩蘭黛等競爭對手。

Coty公司的前幾任CEO都來自食品和家用產品等消費品行業,因為消費品的高管是出了名的善于打造品牌。不過納比認為,洗衣粉或殺蟲劑這種快消品相比,美容行業更關注的是消費者的可支配收入,更關注的是外表的呈現,而前幾任CEO并未意識到這些微妙的區別。 “直覺在我們這個行業是很重要的。我經常說,直覺就是直觀的智慧。” 納比在阿姆斯特丹接受《財富》的遠程采訪時表示:“我很注重細節,比如我會要求看看包裝,它聞起來是什么味道的?你確定這個名字符合產品的定位嗎?而且我也喜歡觀察別人。”

作為Coty的CEO,她上臺伊始就采取了加快推出新品的戰略,同時積極為CoverGirl等老品牌尋找新市場,并且還授權巴寶莉(Burberry)等大型設計品牌面向中國市場推出更多產品。這些做法已經初步取得了成效。2021年,Coty收購了金·卡戴珊旗下KKW Beauty(現更名為SKKN)公司20%的股份。而在此兩年之前,Coty還收購了其姐妹品牌Kylie Cosmetics的51%的股份。據稱卡戴珊姐妹現在都想從Coty公司回購各自的股份。納比拒絕直接就相關報道發表評論,不過她通過電子郵件向《財富》表示:“我們與這兩個團隊都保持著很好而且很成功的關系。”

Coty公司最早是120年前成立于法國巴黎的一家香水制造商。在納比的帶領下,它的業務逐漸有了起色。上一財年該公司的收入增長了5%,達到55億美元。Coty在經歷了長期虧損后,終于連續兩年實現盈利。它的債務負擔也有所下降,自從納比接手以來,公司股價已上漲近3倍。這些成績也使得納比榮登《財富》“2023年最具影響力商界女性排行榜”第87位。

為簡潔起見,以下采訪稿有刪節。

《財富》:在動蕩的經濟形勢下,美容行業的表現似乎總是好于其他消費支出領域,為什么這個行業如此具有韌性?

首先是因為美容會讓你看起來更好,讓你的感覺更好,美容事關你展現給全世界的這張臉。另外美容業之所以有較強的韌性,是因為它同時關乎健康與美這兩件大事。美容的愉悅性和體驗性是醫療保健行業所不具備的,所以可以說它處于兩個領域的最佳位置。

《財富》:在經濟下行時期,美容產品往往賣得更好,因為這時美容產品成了老百姓相對負擔得起的一種奢侈品。目前消費者的手頭都很拮據,在當前的環境下,他們在美容產品上的消費是升級了還是降級了?

人們只會花錢買他們認為有效的產品,不管價格高低。不過現在的市場競爭空前激烈,你必須通過科學、通過講故事、通過卓越的效果,告訴人們為什么產品值這個價格水平。同時消費者也做好了花這筆錢的準備,因為這確實是一種日常化的奢侈品。

《財富》:多年以來,美容公司都喜歡用名人效應來推銷香水——比如布蘭妮·斯皮爾斯聯名款等等。不過這只是將明星的名字印在香水瓶上,產品與這些名人實際上并沒有什么關系。現在還是這種情況嗎?

我經常說,人們可能會因為你的名字而買你的產品一次,但只有認可了你的品質,才會買你兩次以上。所以這兩者都是重要的。你需要消費者的認知,需要產品與流行的關聯性,需要消費者的興奮度,但這只是其中的一部分,最終你的業務必須要能經得起時間的檢驗。

《財富》:很多人說Z世代的消費者跟以前的消費者不一樣,在美容領域也是如此嗎?

他們的核心需求與任何一代人都是相同的,他們想要高質量的并且符合他們的個性表達的產品,如果說有不同之處的話,那就是他們與品牌的互動方式。他們只想要進行一次對話,而不是大規模的對話。他們希望品牌在使用的成份和材料上體現出包容性和可持續性。

《財富》:隨著眾多美容品牌的涌現,Coty是否面臨著加快創新速度的壓力?

我們的新陳代謝速度確實比過去快了。同時我們也有很強的盈利能力,因為我們的經典產品經受住了時間的考驗。我們的一些香水已經在美容行業擁有70年的歷史,這些產品也將為我們的創新提供資本。而且我們在化妝品領域也有創新,化妝被人們當成一種娛樂,這六個月大家可能都會去買亮色的口紅,過了六個月大家又都去買暗色的口紅。所以你必須跟上流行的腳步,同時也要打造自己的“搖錢樹”產品。

《財富》:你是2020年9月當上CEO的,也是Coty公司五年里的第5個CEO,而且你當時還面臨疫情的威脅。你是如何穩定軍心,幫助他們擺脫危機感的?

我做的第一件事就是召集全體員工開會。我沒有向他們許諾任何事,只是跟他們探討了美容。我想向他們展示的是,我了解這個行業,了解成功的法則,同時我也要向他們解釋,品牌和產品是需要有相當大的獨特性的。因為在這個到處千篇一律的時代里,特異性才是美的。我解釋了我對美容的熱情。大家的反饋非常好,因為這是CEO第一次沒有跟他們談財務損益問題,談我們下周或者下個季度該做什么,而是談愿景、談激情,談直覺對業務的重要性。

《財富》:你也是長期以來,Coty公司第一位來自美容行業而非快消行業的CEO。這個背景對你有何幫助?

當你對美容充滿激情,并且理解了美容時,你會發現,成敗的差距就在一線間,而很多行業以外的人是不理解這種微妙的差距的。還有一件事從二三十年前起就對我影響很大,那就是我關注那些最微小的細節,而我們的業務最注重細節。我就像一臺攝像機一樣觀察著周圍的人。

《財富》:你的一大目標是讓Coty擴大在中國市場的份額,就像雅詩蘭黛和歐萊雅一樣。你是否擔心當前中美關系會影響到這一目標的實現?

業內的任何一個人都知道,中國顯然將成為全球最大的美容產品市場。而且這是一個充斥著美容專家的國家,你面前不光有消費者,還有大量美容專家。這些要求你必須加大在質量、透明度和科研效率方面的投入。目前我們在中國市場上的規模仍然很小,中國市場只占了我們凈收入的4%。但我們也有一個優勢,那就是我們的香水業務正在中國市場蓬勃發展。即便中美關系有一定的影響,這種影響也是相當有限的。

《財富》:你在大學里學的是環境工程,重點方向是水資源。這段教育經歷對你的工作有何影響?

不管是在歐萊雅的時候,還是現在,這段教育經歷對我都很有用。我與研發人員合作得很好,因為他們知道我也是一個研發型人才。我們公司在皮膚健康防護領域擁有一些很有意思的知識產權,這在紫外線越來越嚴重而且日益變暖的世界里是十分重要的。

《財富》:你是為數不多的變性人CEO之一。我們如何才能讓更多的變性人進入高管層?

我經常對人說:“評價一個人要看他做了什么,而不是看他是誰。”所以,希望大家給任何有想法、有激情、有創新意愿的人一個機會。這才是人們應該關注的,其他都是私生活的范疇。另外身為變性人,我了解左右腦的區別,以及男女的思維方式差異,這也有助我創造一些世界上最成功的美容產品。

但如果有些人不能接受你的身份,他們可能不會花時間看你做了什么。不過我想,成功就是最好的打臉方式。

人人都喜歡成功。

關于納比:

納比生于阿爾及利亞,在法國長大并接受教育。

納比于2018年創辦了護膚品牌Orveda,在她擔任Coty公司首席執行官,Coty于2021年收購了該品牌。

1993年至2013年,納比從歐萊雅公司的一個銷售代表一路升至總裁一職。在她領導蘭蔻品牌的5年間,人們認為她對重振蘭蔻品牌發揮了至關重要的作用。(財富中文網)

譯者:樸成奎

Coty公司CEO蘇伊·納比

作為一家美容業巨頭,Coty公司旗下雖然擁有Kylie Cosmetics 和CoverGirl等知名品牌,但近五年來仍未擺脫掙扎求生的狀態,公司也走馬燈似的換了五任CEO,現任CEO蘇伊·納比也是該公司第一次從美容行業內部選拔的CEO。她認為,自己的從業背景有助于幫助Coty公司扭轉不利的財務狀況,進而恢復盈利能力。

納比是一名法國人,而且是一個變性人,這在大企業的CEO中是十分罕見的。在納比接手時,Coty已經是一家債臺高筑、問題百出的公司了。它于2016年收購了寶潔公司的大部分美容業務,導致它出現了“消化不良”的癥狀。另外它旗下的高端產品過少,使得盈利能力不足。而且它在中國市場也只是一個小角色,遠遠不如歐萊雅和雅詩蘭黛等競爭對手。

Coty公司的前幾任CEO都來自食品和家用產品等消費品行業,因為消費品的高管是出了名的善于打造品牌。不過納比認為,洗衣粉或殺蟲劑這種快消品相比,美容行業更關注的是消費者的可支配收入,更關注的是外表的呈現,而前幾任CEO并未意識到這些微妙的區別。 “直覺在我們這個行業是很重要的。我經常說,直覺就是直觀的智慧。” 納比在阿姆斯特丹接受《財富》的遠程采訪時表示:“我很注重細節,比如我會要求看看包裝,它聞起來是什么味道的?你確定這個名字符合產品的定位嗎?而且我也喜歡觀察別人。”

作為Coty的CEO,她上臺伊始就采取了加快推出新品的戰略,同時積極為CoverGirl等老品牌尋找新市場,并且還授權巴寶莉(Burberry)等大型設計品牌面向中國市場推出更多產品。這些做法已經初步取得了成效。2021年,Coty收購了金·卡戴珊旗下KKW Beauty(現更名為SKKN)公司20%的股份。而在此兩年之前,Coty還收購了其姐妹品牌Kylie Cosmetics的51%的股份。據稱卡戴珊姐妹現在都想從Coty公司回購各自的股份。納比拒絕直接就相關報道發表評論,不過她通過電子郵件向《財富》表示:“我們與這兩個團隊都保持著很好而且很成功的關系。”

Coty公司最早是120年前成立于法國巴黎的一家香水制造商。在納比的帶領下,它的業務逐漸有了起色。上一財年該公司的收入增長了5%,達到55億美元。Coty在經歷了長期虧損后,終于連續兩年實現盈利。它的債務負擔也有所下降,自從納比接手以來,公司股價已上漲近3倍。這些成績也使得納比榮登《財富》“2023年最具影響力商界女性排行榜”第87位。

為簡潔起見,以下采訪稿有刪節。

《財富》:在動蕩的經濟形勢下,美容行業的表現似乎總是好于其他消費支出領域,為什么這個行業如此具有韌性?

首先是因為美容會讓你看起來更好,讓你的感覺更好,美容事關你展現給全世界的這張臉。另外美容業之所以有較強的韌性,是因為它同時關乎健康與美這兩件大事。美容的愉悅性和體驗性是醫療保健行業所不具備的,所以可以說它處于兩個領域的最佳位置。

《財富》:在經濟下行時期,美容產品往往賣得更好,因為這時美容產品成了老百姓相對負擔得起的一種奢侈品。目前消費者的手頭都很拮據,在當前的環境下,他們在美容產品上的消費是升級了還是降級了?

人們只會花錢買他們認為有效的產品,不管價格高低。不過現在的市場競爭空前激烈,你必須通過科學、通過講故事、通過卓越的效果,告訴人們為什么產品值這個價格水平。同時消費者也做好了花這筆錢的準備,因為這確實是一種日常化的奢侈品。

《財富》:多年以來,美容公司都喜歡用名人效應來推銷香水——比如布蘭妮·斯皮爾斯聯名款等等。不過這只是將明星的名字印在香水瓶上,產品與這些名人實際上并沒有什么關系。現在還是這種情況嗎?

我經常說,人們可能會因為你的名字而買你的產品一次,但只有認可了你的品質,才會買你兩次以上。所以這兩者都是重要的。你需要消費者的認知,需要產品與流行的關聯性,需要消費者的興奮度,但這只是其中的一部分,最終你的業務必須要能經得起時間的檢驗。

《財富》:很多人說Z世代的消費者跟以前的消費者不一樣,在美容領域也是如此嗎?

他們的核心需求與任何一代人都是相同的,他們想要高質量的并且符合他們的個性表達的產品,如果說有不同之處的話,那就是他們與品牌的互動方式。他們只想要進行一次對話,而不是大規模的對話。他們希望品牌在使用的成份和材料上體現出包容性和可持續性。

《財富》:隨著眾多美容品牌的涌現,Coty是否面臨著加快創新速度的壓力?

我們的新陳代謝速度確實比過去快了。同時我們也有很強的盈利能力,因為我們的經典產品經受住了時間的考驗。我們的一些香水已經在美容行業擁有70年的歷史,這些產品也將為我們的創新提供資本。而且我們在化妝品領域也有創新,化妝被人們當成一種娛樂,這六個月大家可能都會去買亮色的口紅,過了六個月大家又都去買暗色的口紅。所以你必須跟上流行的腳步,同時也要打造自己的“搖錢樹”產品。

《財富》:你是2020年9月當上CEO的,也是Coty公司五年里的第5個CEO,而且你當時還面臨疫情的威脅。你是如何穩定軍心,幫助他們擺脫危機感的?

我做的第一件事就是召集全體員工開會。我沒有向他們許諾任何事,只是跟他們探討了美容。我想向他們展示的是,我了解這個行業,了解成功的法則,同時我也要向他們解釋,品牌和產品是需要有相當大的獨特性的。因為在這個到處千篇一律的時代里,特異性才是美的。我解釋了我對美容的熱情。大家的反饋非常好,因為這是CEO第一次沒有跟他們談財務損益問題,談我們下周或者下個季度該做什么,而是談愿景、談激情,談直覺對業務的重要性。

《財富》:你也是長期以來,Coty公司第一位來自美容行業而非快消行業的CEO。這個背景對你有何幫助?

當你對美容充滿激情,并且理解了美容時,你會發現,成敗的差距就在一線間,而很多行業以外的人是不理解這種微妙的差距的。還有一件事從二三十年前起就對我影響很大,那就是我關注那些最微小的細節,而我們的業務最注重細節。我就像一臺攝像機一樣觀察著周圍的人。

《財富》:你的一大目標是讓Coty擴大在中國市場的份額,就像雅詩蘭黛和歐萊雅一樣。你是否擔心當前中美關系會影響到這一目標的實現?

業內的任何一個人都知道,中國顯然將成為全球最大的美容產品市場。而且這是一個充斥著美容專家的國家,你面前不光有消費者,還有大量美容專家。這些要求你必須加大在質量、透明度和科研效率方面的投入。目前我們在中國市場上的規模仍然很小,中國市場只占了我們凈收入的4%。但我們也有一個優勢,那就是我們的香水業務正在中國市場蓬勃發展。即便中美關系有一定的影響,這種影響也是相當有限的。

《財富》:你在大學里學的是環境工程,重點方向是水資源。這段教育經歷對你的工作有何影響?

不管是在歐萊雅的時候,還是現在,這段教育經歷對我都很有用。我與研發人員合作得很好,因為他們知道我也是一個研發型人才。我們公司在皮膚健康防護領域擁有一些很有意思的知識產權,這在紫外線越來越嚴重而且日益變暖的世界里是十分重要的。

《財富》:你是為數不多的變性人CEO之一。我們如何才能讓更多的變性人進入高管層?

我經常對人說:“評價一個人要看他做了什么,而不是看他是誰。”所以,希望大家給任何有想法、有激情、有創新意愿的人一個機會。這才是人們應該關注的,其他都是私生活的范疇。另外身為變性人,我了解左右腦的區別,以及男女的思維方式差異,這也有助我創造一些世界上最成功的美容產品。

但如果有些人不能接受你的身份,他們可能不會花時間看你做了什么。不過我想,成功就是最好的打臉方式。

人人都喜歡成功。

關于納比:

納比生于阿爾及利亞,在法國長大并接受教育。

納比于2018年創辦了護膚品牌Orveda,在她擔任Coty公司首席執行官,Coty于2021年收購了該品牌。

1993年至2013年,納比從歐萊雅公司的一個銷售代表一路升至總裁一職。在她領導蘭蔻品牌的5年間,人們認為她對重振蘭蔻品牌發揮了至關重要的作用。(財富中文網)

譯者:樸成奎

When Coty CEO Sue Nabi took the reins of the company behind Kylie Cosmetics and CoverGirl, she became the fifth CEO in five years at the struggling beauty giant. She was also the first in years to come from inside the beauty products industry, a background she credits with helping her halt Coty’s poor financial performance and return it to profitability.

Nabi is a French native and a rare transgender CEO at a large U.S. corporation. (There are no others on the Fortune 1000, but she has a peer in Martine Rothblatt, the founder and CEO of biotech company United Therapeutics.) When she became CEO, she inherited a debt-laden company riddled with problems: Coty was stretched too thin following its ill-advised acquisition in 2016 of most of Procter & Gamble’s beauty business. Moreover, the company had too small a roster of higher-end products, which typically boast better profit margins, and was a minor player in China, far behind competitors like L’Oréal and Estée Lauder.

The CEO’s predecessors had hailed from the world of consumer packaged goods like food and household products, an industry where executives are famed for brand-building. The beauty sector, however, is more about discretionary spending and physical appearance, versus the business behind, say, laundry detergent or bug spray, and previous chief executives missed out on the subtleties that define success and failure in the industry, Nabi says. “Intuition is important in our industry. I love to say that intuition is intelligence that takes a shortcut,” Nabi told Fortune from Amsterdam in a virtual interview. “I really get into the details. Show me the packaging. What does it smell like? Are you sure this is the right name for this kind of positioning? And I love to observe people.”

As Coty’s CEO, her early strategies to introduce new products faster, find new markets for old brands like CoverGirl, and license more products in China from big designers like Burberry seem to be working. She’s also turned to celebrity-owned brands. In 2021, Coty acquired a 20% stake in Kim Kardashian’s KKW Beauty (now called SKKN), two years after it took a 51% stake in sister Kylie Jenner’s brand. Both women are now reportedly seeking to buy back their respective stakes from Coty. Nabi declined to comment directly on the reports but told Fortune in an e-mail: “We have very well-established and highly successful relationships with both teams.”

Nabi’s turnaround of the nearly 120-year-old company founded in Paris as a fragrance maker is taking hold: Revenue rose 5% last fiscal year to $5.5 billion, and Coty has been profitable for two straight years after an extended period of losses. Its debt load has also fallen, and shares have nearly tripled since she took over. Those green shoots landed Nabi at No. 87 on Fortune’s 2023 Most Powerful Women in Business list.

This interview was edited and condensed for clarity.

Fortune: In a bumpy economy, beauty always seems to fare better than other consumer spending sectors. Why is the category so resilient?

It is resilient primarily because beauty makes you feel better in general and, therefore, look better, and beauty is the face you show to the world. It’s resilient because it’s in the sweet spot between health and looking better. Beauty has a playfulness and an experiential path that the health industry doesn’t, so it’s really the best of both worlds.

Beauty often thrives in down times because it becomes a comparatively affordable luxury, but consumers are pinched. Are they trading down or up in this environment?

People spend on products they believe will give them the results they’re looking for at whatever price levels. But the market is more competitive than ever, and you need to explain to people why they need to pay this pricing level through science, storytelling, superior performance, and so on. At the same time, they’re ready to do it because it is a daily luxury.

For years, beauty companies tapped celebrities like Britney Spears to launch fragrances. But that stalled as stars simply slapped their name on a perfume bottle without having anything to do with the product. Is that still the case?

I love to say that people might buy your product once because of your name, but they’ll only buy it two or more times because of the quality behind it. So it’s both. You need the consumer awareness, you need the relevancy, you need the excitement, but that’s just part of the story. The full story is about building a business that will stand the test of time.

We hear so much about how Gen Z shoppers are different. Does that hold in the beauty category?

The core things they look for are more or less the same as any older generation. They want high-quality products that deliver on their promises and speak to who they are in terms of individuality. Where there may be a difference is in how they interact with brands. They want to have one conversation versus mass conversations. They want to believe that a brand stands for inclusivity and sustainability regarding the ingredients and materials used.

With the proliferation of so many beauty brands, is there pressure on Coty to increase its pace of innovation?

Our metabolism is faster than in the past. But at the same time, our business is very profitable because we build iconic products that stand the test of time. Some of our fragrances have been in the beauty industry for up to seven decades, and such products will finance our innovation. There is a bit more newness in makeup. Makeup is where people like to play, so they will buy the latest lipstick when the effect they want is shiny, and then six months later, everything is about matte lip color. You need to follow the pace but also build cash cows.

When you became CEO in September 2020, you were the fifth in five years and had to manage through the pandemic, too. How did you go about reassuring the troops, helping them shake the sense of any crisis?

One of the first things I did was have a town hall with all employees. I did not promise them anything. What I did was talk to them about beauty. I wanted to show them that I know this industry and the rules to succeed while explaining how much brands and products need to be distinct because we live in an ocean of sameness. I explained how passionate I am about beauty. The feedback was incredible because this was the first time the CEO spoke to them not about the P&L, what we need to do next week, next quarter, and so on, but about a vision, a passion, and how intuition is essential in our business.

You were also the first Coty CEO in a long time to come from within the beauty industry rather than CPG [consumer packaged goods]. How did that background help?

When you are passionate about beauty and understand beauty, you can see how tiny the distance between success and failure is, and this is a level of nuance that many people from outside the industry don’t see. What’s also helped me a lot since I started 20 or 30 years ago is I go to the tiniest details, and our business is about details. I am like a camera that observes people around me.

One of your big goals is to make Coty a bigger player in China, like Estée Lauder and L’Oréal. Do you worry that U.S.-China tensions could affect that?

For everyone in this industry, China is clearly going to become one of, if not the biggest, beauty markets in the world. It’s a nation of beauty experts. You don’t have consumers in front of you; you have experts. And that pushes up the ante in terms of quality, transparency, and scientific efficiency. We are still small in China, where we get only 4% of our net revenues. There is an upside if we continue to grow there, and our fragrance category is booming in China. And if there are tensions, the downside is fairly limited.

You studied environmental engineering at university with a focus on water. How does that training still affect how you do your work?

It was hugely useful when I was at L’Oréal, but also today. I collaborate well with research and development people because they know I am an R&D person. In this company, we own some of the most interesting intellectual property in the area of [skin] health protection, which will be very important in a world that’s going to be sunnier and warmer.

You are one of a few transgender CEOs. How do we get more transgender people into C-suites?

I love saying to people, “Judge me on what I do rather than who I am.” So give a chance to anyone with ideas, passion, and willingness to create something new. That’s the only thing people should look at because the rest is private life. Understanding the left and right brains and how males and females think is also helpful in how I’ve been creating some of the most successful products worldwide.

But if some people aren’t open to who you are, they might not take the time to look at what you do. I suppose, though, that success is the best revenge.

Everyone loves success.

Get to know Nabi:

She was born in Algeria with the name Youcef (her middle initial “Y” refers to that name) and reared and educated in France.

Nabi founded the vegan luxury skin-care brand Orveda in 2018, which Coty bought in 2021 after she became CEO.

Nabi rose from sales representative to president of L’Oréal between 1993 and 2013. She’s credited with revitalizing Lanc?me during her five years leading the brand.

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